Vegan Beslenenler İçin Öneriler
Tercihiniz Vegan beslenmek ise protein, demir, karbonhidrat, lif, magnezyum, potasyum, folik asit, C vitamini ve E vitamini bakımından zengin olan bir beslenme programına uymanız gerekir.
Tercihi Vegan beslenmek olan kişiler vejeteryanlardan daha farklı olarak et yememenin yanı sıra bütün hayvansal ürünlerden arındırılmış bir beslenme programı uygulamaktadır. Onların listesinde asla; kırmızı et, beyaz et, tereyağı, yumurta, balık, süt, peynir, yoğurt, krema, kemik suyu, tavuk suyu, bal, jelatin, hayvansal ürünle yapılmış çikolata, dondurma, sandviç ekmeği bulunmaz. Vegan beslenmede albümin, kazein, karmin, jelatin, laktik asit, pepsin, gomalak, D3 vitamini, peynir altı suyu gibi hayvan kaynaklı olan ürünler de bulunmaz. Vegan beslenme tarzını benimsemiş olan kişiler hayvansal gıdalar ile alabilecekleri besin öğelerini yalnızca bitkisel gıdalardan alabilmektedir. Et tüketimini reddettikleri için, doymuş yağ, kolesterol, ve hayvani protein açısından düşük, karbonhidrat, lif, magnezyum, potasyum, folik asit, vitamin C ve E ve benzeri antioksidanlar açısından zengin bir beslenme programına uyması gerekmektedir.
Vegan beslenmede protein kaynağı
Protein insan sağlığında; büyüme, gelişme, sağlıklı yaşama ve zeka gelişimi gibi birçok aşamada rol oynar. En kaliteli protein kırmızı et, beyaz et ve balık çeşitlerinden alınır ve bu besinlerden yeteri kadar alınmadığında hücredeki yapısal proteinler çökmeye, insan sağlığı bozulmaya başlar. Bağışıklık sisteminin güçlü kalması, hastalıklardan korunmak, enerjik olmak için günlük protein ihtiyacının düzenli olarak karşılanıyor olması gerekir. Peki, bütün hayvansal ürünleri beslenme programından çıkarmış olan veganlar için protein kaynakları nelerdir? Vegan beslenenler için protein kaynakları fasulye, pirinç, mercimek, bezelye, arpa, yulaf ve kabuklu yemiştir.
Hayvansal protein tüketmeyenler kişilerin protein, demir, kalsiyum, B12 ve D vitamini yetersizliği yaşamaması için düzenli bir beslenme programı oluşturmaları gerekir.